Brahma horozlarda ayak titremesi problemi ?

Civciv bakımı hakkında özel bilgiler !
25 Nisan 2018
Tavuklarda Crd Hastalığı ve Tedavisi !
4 Haziran 2018

Brahma horozumun yürürken bacakları titriyor ?
Brahma horozum yürüyemiyor?
Brahma horozum devamlı çöküyor?
Brahma horozum döl verimi düşük?

Uzun zamandır bu konu üzerinde araştırmalar ve görüşmeler yapıyoruz.
Son yıllarda bazı avrupalı bazı üreticilerinde üzerinde titizlikle durduğu konudur bu.

Hayatta herkes kendi baktığı açıya göre haklıdır.
Bazen tecrübe ilim ve bilimin önüne geçer bazende bilim her şeyden önce gelir ve gereklidir.

Bu konu için kısaca şunu izah edelim soft feather heavy( yumuşak tüylü ağır) kategorisinde olan ”Brahma” tüm dünyada iriliği, yüksekliği ile ünlüdür bu şu dönemde çokça tercih edilmesinin en temel sebebidir.

Evet devlik,irilik ama hangi oranda ve hangi kriterler ile olmalıdır.
Bu konu da dünyanın en iddialı ekolü almanlardır almanya hatlarının daha geliştirilip irileştirildiği ülkeler ise romanya ve macaristandır.

Alman hattı brahma ne kadar iri ne kadar uzun bacaklıysa o kadar makuldür zira herkesi ve hepimizi etkileyen en özel yanları o devlikleridir.

Ülkemizde var olan brahma hatlarının %90’ı romanya menşeilidir ve türünün en iri (uzun bacaklı) hayvanları belkide türkiye’de ve orta doğu ülkelerindedir.

Orantısız uzunlukta ki hayvanlar avrupalı hiçbir sağlıklı üreticinin kullanacağı damızlık olamayacağı için çoğu bize gönderildi veya bahsettiğim ülkelere.

Burada kimseyi suçlamıyor ve zanaltında bırakmıyorum zira biz zorla devini(uzununu) istedik onlar da hayhay diyerek sattılar.

Şimdi asıl meseleye gelelim hastalıklar, genetik faktörler, dar alanda bakım ve üretim planları bu tutulmaların temel bir kaç sebebi.

Ama bu temel sorunlardan önce elimizde olan hammadde yada ana hatlarda sorun olduğunu söyleyebiliriz.

Çözüm tavsiyelerini kısaca sıralamaya çalışalım ;

*İlk 3 ay hayvanları hasta etmemeye bakın eğer ateşli hastalık geçirirlerse hızlı gelişen dev ırk horozlarda hususen eklemler ve sinirler çok çabuk zarar görüyor rahatsız ve durgun olan yarkalara varsa bebekler için kullanılan ateş düşürücü şurup 1/3 oranında sulandırıp veriniz.

*Tavuklar hür hayvanlardır bırakın gezsin tozsunlar ilk 6 ay gün ışığı, ve minimum 5 saatlik salınma, gezme önemlidir.

*En uzun horoz ile en uzun tavuğu eşleyip yavru almak yerine oran orantılı olacak eşlemeler yapın.

*Kontrolsüz güç güç değilidir aşırı uzun bacaklı hayvan mutsuz, sağlıksız ve en önemlisi çiftleşme sorunu yaşayacak olan isabetsiz bir hayvandır.

*Hayvanlarınıza kontrolsüz iğne, aşı, antibiyotik veya medical ürün vermeyin her işi ehline danışarak yapın.

*Düzenli aralıklar ile ölçülü olarak vitamin veya polivitamin takviyesi yapınız.

*Bazı mineraller iskelet yapısının tam gelişimi ve sağlamlığı için oldukça önemlidir sık sık kabukları ile haşlanmış yumurta ve veteriner hekimlerin tavsiye edeceği uygun mineral kompleksleri veriniz.

*Yürüme zorluğu çeken horozları eşleşme sorunu yaşasa da horoz horozdur kesinlikle üretimde kullanmayın.

*Kümeslerde muhakkak tünek veya muadili bir ürün kullanın ve tünek ölçüleri bu dev hayvanların inerken atladıklarında eklemlerine zarar vermeyecek ölçü ve yükseklikte olsun ( ideal ölçü yerden 30cm yüksekte ve yere paralel olmasıdır).

*Çok önemli hususlardan biriside doğru yem kullanımıdır malumunuz çoğu fabrikasyon yemlerin içerisinde belirli oranda kimyasal katkılar bulunmaktadır her yem grubu belli bir amaca hizmet etmek için üretilmiştir.
Tavuk yetiştiricilerinin yaygın olarak yaptığı büyük bir hata var civcivler çabuk, hızlı ve sorunsuz gelişsin diyerek bu güzelim canlılara ”etlik piliç yemi” vermektedirler bu adı üstünde canlıya et kazandırmak üzere üretilmiş yemler kas iskelet yapısının dengesizliğini ve uyumsuzluğunu arttırmaktadır hızlı gelişen kütleyi taşıyacak eklem yapısı henüz oluşmadığı için yürüme bozuklukları veya zorlukları görülmektedir.
Yani özetle civcive civciv yemi verilir, yarkaya yarka yemi, yetişkine de yetişkin yemi bunu sakın ama sakın karıştırıp vermeyin bu bir bebeğe kebap yedirmekten farksızdır…

Ülkemizde artık yerli veya yabancı bir çok süs tavuğu yemi bulmak imkanı vardır ancak iki marka bildiğimiz kadarıyla hem federasyonumuza hemde süs tavukçuluğunun amatör&hobi ruhuna ciddi katkı sağlamaktadır o sebeple bizlere düşen hem doğru yem kullanmak ihtiyacı hemde doğru kişilere destek olmak durumundan ilgili süs tavuğu yemlerini ve markalarını tercih etmektir.
(Bu iki firma Sadova Yem ve Optima Yem’dir)

Kurumsal sürece bazı sebeplerden dolayı destek olamasalar da Penta Yem ve Erkan beyler her yetiştiriciye her anlamda destek olmaya çalışmaktadır yiğidi öldür hakkını yeme mantalitesiyle bu yıl çıkım yaptığımız yavrularda Garvo Türkiye garvo yem kullandığımızı belirtmek isteriz hem içerik hemde hijyen açısından oldukça güzel bir o kadarda malesef pahalı bir yem olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu yazdıklarımız kendi gözlem ve tecrübelerimizi yansıtmaktadır bilimsel bir veri veya tez değildir bu sorunu uzun zaman önce müşahade ettik ve alternatifler üzerinde arayışlarımız oldu.

Şimdi havası bol aşırı gösterişli ve albenisi çok olan alman(roman) hattı yerine ingiltere,hollanda, belçika ve danimarkanın üzerinde durduğu optimum uzunlukta olan brahmalar besliyor ve üretiyoruz.

Herkesin görüşüne ve tercihine saygılıyız.

Biz daha mutlu, daha sağlıklı, uzun ömürlü ve daha az fiziksel problem yaşayan yürürken devrilme ihtimali olmayan bilakis yere sağlam basan brahmalar görmek ve üretmek istiyoruz.
O sebeple tercihimiz böyledir.

Not1 :
Uzun bacak modern game tavuklara yakışıyor ancak brahmalarımız için yaşamsal sıkıntılar oluşturuyor dikkat edelim.

Not2 :
İlgili iki yem firmasıyla hiçbir ticari veya şahsi bağımız bulunmamaktadır tek gayemiz çoğunluğa fayda sağlamaya çalışan, işini düzgün ve güvenilir yapan ve kullanıp fayda gördüğümüz süs tavuğu yetiştiriciliğini destekleyen firmaların bilinmesini sağlamaktır.

Uzunca bir yazı oldu okuma zahmetine bulunan herkese teşekkür ederiz.
Okuyup faydalı ve gerekli görürseniz paylaşınız!

Teşekkürler.

Abika Brahma Kümesi
www.abikabrahma.com

Comments are closed.